Schopnosti

01.04.2011 15:13

        Ve World of Warcraft se můžete stát mocným paladinem a zapáleně bojovat proti zlu, nebo můžete být lstivým zlodějem plížícím se za nic netušícím nepřítelem s dýkou v ruce a chystat úder ze stínů; nebo úžasný mág rozpoutávající bouře tajemné energie, abyste vyrovnali skóre s děsivými příšerami, ba dokoce být mrtvým rytířem vynikajícím v umění meče a černé magii. Ať už si vyberete co chcete, povolání je definováno jeho schopnostmi.

        Každý nový charakter/postava začíná s nějakým málem achopností a může se naučit o mnoho více během vývoje své "kariéry". Každé povolání má přístup k unikátním schopnostem, které pomáhají určovat jeho roli ve hře a získívat zkušenosti.

Využití schopností


        Abyste za svou postavu mohli hrát dobře, potřebujete vědět kdy a jak jakou schopnost využívat. Ovšem jsou dva faktory, které určují (resp. omezují), kdy můžete tuto schopnost získat: cena a cooldown.

        Každé povolání má jiný zdroj k vyčerpání (ve smyslu utrácení výměnou za použití schopnosti). Např. válečníkovi schopnosti pohání rage (vztek), který narůstá s tím, jak velký útok absorbují. Badruhou stranu zloději jsou hbití bojovníci a proto rage nepoužívají, místo toho utrácejí energy (energie), která se konstantně doplňuje, ale omezuje je v tom, jak rychle mohou používat kombinace útoků. Kneží využívají manu, aby mohli vyčarovávat útoky. Mana se během útoku regeneruje pomalu (pokud nemáte talenty nebo jinou pomoc - buď jednorázový lektvar, nebo např. doplnění kouzlem od druida) a proto je třeba jí využívat takticky.

        Od 2.datadisku WotLK přibyla u mrtvých rytířů runic power (síla run), kterou využívají při boji a od 3.datadisku Cataclysm přibyl focus (soustředění) - focus přibývá stjně jako energy a používají jí např. lovci, kteří dříve měli manu. 

        Další věcí je, že některé schopnosti stojí ještě něco jiného - tzv. reagent, který musíte koupit u obchodníka. Např. proto, aby kněz mohl zvednou počet životů celé partě, musí u sebe pořád nosit svíce, nebo aby šaman mohl chodit po vodě, musí u sebe nosit rybí olej.

        To, že schopnost má cooldown znamená, že je třeba určitý časový úsek, než tuto schopnost budete moci použít znovu. Může to být od pár sekund až půl hodiny. Schopnosti s delším cooldownem jsou často velmi mocné a použití těchto schopností v pravý čas může být ohromě efektivní:)

—————

Zpět