Rozjíždíme vlastní server

23.03.2011 15:02

Hardware:

        Po HW strance? Staci klasicky pocitac se silnym procesorem. Stacil by nejaky dvoujadrovy pc s tak 2GB ramkama pro mensi pocet lidi, avsak nas server se muze chlubit 4jadrovym intel core quad a 8GB ram, takze jsme dopredu pripraveni do slusny pocet lidi. 

Software:

        Tak je treba Mysql databazi, pak SQLyog pro praci s databazi, dobry je i navicat pro praci s databazi. Dale je treba mit php apache pro webove registrace, minimanager apod. Tohle vse zahrnuje beh serveru, avsak pro to, abychom ziskali funkcni emu-core je zapotrebi mit i PC na kterem se bude core kompilovat.

        Ja to kompiluji u sebe doma - je to mozne i na serveru, ale lepsi je to pohlneji na stroji u ktereho jste fyzicky. To pak potrebujete mit C++ (treba visual studio 2008 od MS). Dale potrebujete SDK knihovnu pro C++, ktera obsahuje metody, bez kterych jadro nezkompilujete. Pak je treba mit programy na repozitare jako HGtortoise, SVN clienta, GIT klienta apod, aby jste si mohli stahnou zdrojove kody. Pak uz jen zkompilovat (popr. si v nich neco upravit). Kompilace na mem 4jadrovem procesoru (intel core quad Q9400 - 2,66Ghz 6MB cache) trva zhruba 5 minut (na 2jadrovem muze trvat az ctvrt hodiny). Pak jen mit FTP klienta pomoci ktereho natahnete na server core.

        Mimochodem je zapotrebi i rychlejsi net, jelikoz pri novem patchi se presouva az 3GB map ze hry, ktere se musi vycucnout pres dalsi programy.

Znalost:

Mozna znalosti pouze pro kompilaci.

  • c++ je jazyk ve kterem je core napsane, pokud chces v nem neco upravit musis jazyk znat, problem ale pak muze nastat vzdy u revize apod. ale neni zas tak nutny kdyz chces byt zavisly jen na hlavnich vyvojarich jadra.

Co je kompilace?

        kompilace = proces kdy kompilator - prekladac ze zdrojovych kodu udela spustitelne soubory + knihovny

Emulátory:

        Nejznamejsi mangos, trinitycore. Pak byli, nektere jeste i jsou wowemu, wowwow, runwow, kobold-ludmila, antrix, ascent, arcemu, oregon apod.

Co je to Emulátor?

        Emulator pro wow server je aplikace, u trinity a mangosu jsou dve. 1. se nazyva realm, ktera jen spravuje realmy a kontroluje prihlasujici hrace, overi jejich acc a prepoji je na zvoleny realm. Pak je hlavni Core, ktere provadi veskere vypocty. Mno asi bych to prirovnal tomuto -> ti kdo z vas hrali treba draci doupe, tak emulator-core serveru je neco jako pan jeskyne, ty mu pres internet posles informaci ze pouzivas nejaky spell, on tuto informaci prijme, koukne se na tve statistiky do tabulek, hodi za tebe sanci na crit, trefu apod. sam si vse poznamena a tobe nazpet zasle informaci o tom co se stalo. Ano tohle je trochu zjednoduseny nahled ale principem je to podobne.

Nic dalšího mě nenapadá, je ještě nějaká důležitá věc?
        Umet SQL vyznat se v databazi, dokumentaci apod. Kdyz vidis problem je treba vedet, kde je pricina a jak se to da opravit. Tohle vse ovladam, avsak je li chyba v C++ kodu, moje znalost je na nizke urovni takze vetsinou v tomto jsem zavisly na vyvojarich, co se tyce oprav v databazi neni problem.

 

Děkujeme našemu úžasnému Jakobovi

—————

Zpět